Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 octombrie 2011

Inceputurile alaptarii

Acum, ca am grupa mea de mamici cu care ma intalnesc saptamanal pentru suport alaptat ma gandesc ca as putea sa mai scriu si pe blog, nu?

Laptele poate sa vina repede dupa nastere sau sa dureze cateva zile. Eu am fost cazul fericit care, desi am nascut prin operatie de cezariana am avut lapte imediat.

Sanii incep sa produca lapte imediat dupa nastere si asta este o reactie fiziologica a corpului. Primele semne ca se instaleaza lactatia sunt umflarea sanilor si picurul laptelui. Copilul ar trebui pus la san cat mai repede dupa nastere, pentru ca el stimuleaza cel mai bine sanul si porneste lactatia. Inceputul poate fi mai greu si colostrul curge mai putin si mai incet.

Probleme ce pot aparea si solutii:

1. Colostru nu curge deloc! Sanii ar trebui masati circular, dinspre exterior catre mamelon, cu miscari circulare. Puteti incerca, de asemenea, si comprese cu apa calda inspre fierbinte. Masajul si apa calda ajuta la desfundarea canalelor. Copilul trebuie pus cat mai des la san pentru a stimula lactatia.

2. Sanii se angorjeaza, se dilata porii si se inrosesc. Deaceea, trebuie masati pentru a desfunda, eventual, vreun canal blocat si folosita pompa de muls pentru a-i detensiona. Daca angorjarea este insotita de febra este recomandat paracetamol sau ibuprofen, dupa caz. Sanii trebuie mulsi pana cand dispare senzatia de angorjare, dar nu trebuie goliti de tot.

3. Copilul este prea mic si nu suge destul ca sa elibereze sanii si nici sa se hraneasca suficient. Sanul trebuie muls si laptele dat copilului prin biberon sau alta metoda. Prin alta metoda ma refer la: sistemul de hranire suplimentar. Acesta are un rezervor unde se pune laptele muls si tuburi atasate de san care intra si in gura copilului. Astfel laptele va curge si daca copilul nu are puterea necesara sa suga cum trebuie. Acest ajutor este bun pentru copiii nascuti prematur sau pentru cei lenesi :)

4. Copilul nu are reflexul sa suga. Spalati-va foarte bine pe maini si introduceti un deget in gura copilului pentru a-i stimula instinctul.

5. Laptele nu curge destul de bine la inceputul alaptarii si copilul nu are rabdare. Incercati sa mulgeti putin sanul pentru a porni laptele si puneti dupa aceea copilul la san cand fluxul devine mai constant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu